Rabu, 26 September 2012

Kan KuKejar Cinta Kamu - Fauziah AshariCode :- F016
Halaman :- 800
ISBN :- 978-967-5289-19-4
HARGA :- RM28.90
DEPOSIT :- RM20.00
SEWA :- RM4.00

RINGKASAN CERITA

 Mereka bertemu ketika sama-sama belajar di luar negara. Dua tahun berkenalan mengukuhkan cinta mereka. Kerana cinta, mereka lupa segala sengketa keluarga. Kerana cinta, mereka lupa pesan papa dan abah mereka. Kerana cinta mereka berkahwin secara senyap sebelum tiga bulan kembalinya ke tanah air.
Sehari selepas berada di tanah air, Raiyan kemalangan hingga menyebabkan dia kehilangan identiti diri dan keliru sentiasa.
Alma hilang arah. Papa pernah berpesan, Jangan dekati keluarga Datuk Raqib (datuk Raiyan)
Nek Bonda (nenek Raiyan) ada mengugut. "Sekali kau dekat dengan Raiyan, berkali-kali kau akan kecewa."
Raiyan juga pernah berpesan,mereka mesti sama-sama hadapi halangan keluarga. Jika bersendirian, boleh karam. Ada makna pesan suaminya.
Rupanya, Nek Bonda ala-ala Hilter..!
Alma atur strategi. Tanpa dedahkan statusnya sebagai isteri, (tapi Nek Bonda tahu statusnya) dia buru dan dekati Raiyan dalam senyap. Dia langgar perintah papanya dalam diam. Dia ingkar amaran Nek Bonda demi cinta dan rindunya. Jika terang-terangan menjatuhkan ego dan maruah papa. Jika berterus terang, hidup keluarganya terancam. Dan, tak mustahil Raiyan yang keliru akan terus lari.
"Perkahwinan ini rupanya memang betul-betul kesilapan. I harap sangat bukan kesilapan." Itulah ayat Raiyan, kunci keyakinan Alma.
Dia redah lagi onak dan duri demi mengembalikan bahagia dua tahun tiga bulan mereka bersama, bercinta dan berkahwin ketika di Ireland.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan